ESTERILITZAR, PROS I CONTRES

Una de les preguntes més freqüents que es fan a les consultes a la clínica és sobre si hem o no d’esterilitzar el nostre animal, els pros i els contres i quan és la millor època per fer-ho. Per això, a continuació detallarem les recomanacions en cada cas, qualsevol dubte no dubteu en consultar-nos!

 EDAT

Dependrà una mica de cada cas, però el més recomanable seria esterilitzar abans del primer any de vida. Està demostrat que fer-ho així té molts més beneficis a la llarga que no pas esperar als següents anys de vida.

PROS

 • Ajudar a prevenir malalties de transmissió sexual com la leucèmia i la immunodeficiència felina, i el tumor veneri transmissible en gossos.
 • Evitar la sobrepoblació i els abandonaments
 • Ajudar a prevenir comportaments associats a les hormones com serien les fugides, baralles territorials, marcatge, signes de dominància i miols intensos en gats.
 • Evitar gestacions no desitjades
 • En femelles també desapareixen els signes de zel i el sagnat en les gosses, ajuda a disminuir la presència de tumors mamaris i elimina el risc de l’aparició d’infecció o tumor uterí.
 • En els mascles també elimina el risc de malalties prostàtiques i redueix l’aparició de tumors en la regió anal i testicular.

CONTRES

 • Els animals un cop castrats tenen un canvi en el seu metabolisme i tendeixen a guanyar pes. Per això és molt important anar fent controls rutinaris i en el cas d’un augment de pes fer un canvi de dieta i valorar si cal augmentar l’activitat diària.
 • En algunes femelles, realment un percentatge molt baix, podria aparèixer com a conseqüència de l’esterilització la incontinència urinària. En cas de detectar aquesta anomalia s’ha de comentar amb el veterinari i valorar si cal un tractament específic.
 • Com qualsevol cirurgia, per rutinària que sigui el pacient es sotmet a un risc quirúrgic i anestèsic. Per això contem amb un equip de monitorització per tal de dur un control estricte durant la cirurgia.

MITES I LLEGENDES

 • Molta gent pensa que l'esterilització afecta negativament a gossos i gats i que els deixa apàtics i apagats. Realment, el caràcter dels nostres animals no canviarà.
 • És bo que criï un cop: és fals que les femelles hagin de criar un cop a la vida per mantenir-se sanes. No hi ha una relació conscient amb la reproducció com a part necessària del seu benestar emocional. La seva sexualitat és diferent a la de l'humà i està totalment dictada per les hormones, de manera que no presentaran emocions com la frustració o el desig de tenir fills a un nivell conscient.

CONTROL POBLACIONAL

1

La majoria de les persones que fan criar les seves gosses o gates tenen bones intencions i bones expectatives per a tots els cadells. Malauradament, en l’actualitat, és molt difícil aconseguir adoptants per a tots els cadells, especialment les camades nombroses. En el millor dels casos, una camada inesperada acaba generant ansietat i preocupació en el propietari si no aconsegueix col·locar els cadells en llars adequades. En el pitjor dels escenaris, els cadells acaben abandonats o morts.

La decisió d'esterilitzar al nostre animal és un acte de responsabilitat cap a ell, bàsica per prevenir i evitar problemes de salut i de benestar general. És la millor opció per garantir el control de la natalitat de gossos, gats i fures, evitar naixements no desitjats i cries sense control.

Taula estadística de reproducció de gats i gossos

Considerant que una femella tingui només dues cadellades a la seva vida i comptant que la meitat dels animals nascuts siguin femelles que criaran en la mateixa proporció (dues vegades a la seva vida) i que el percentatge de supervivència de les femelles sigui del 100%:

                      

Anys       1 Gat       1 Gos

1              12               8

2              84              40

3             588            200

4            4.116         1.000

           28.812       5.000          

 

Campanya d'esterilització durant el mes d’abril: -15%

Serveis inclosos

PREANESTÈSIA: Medicació preoperatòria per tal de reduir posteriorment la dosis anestèsica de manteniment.

ANESTÈSIA: Intubació i oxigen, anestèsic inhalatori: isoflurà, seroteràpia durant la intervenció, analgèsic intra-operatori

MÀXIM CONTROL MONITORIZAT: Saturació d’oxigen, capnografia CO2 espirat, temperatura corporal, freqüència respiratòria, freqüència cardíaca, arítmies cardíaques

CONTROL POST-ANESTÈSIC: seguiment i control evolutiu

CONSULTA POST-OPERATÒRIA: Revisions de seguiment i control, revisions de control punts de sutura (10 dies)

TÈCNICA QUIRÚRGICA: En el cas de l’esterilització de les femelles s’extirpen els ovaris i la matriu, i en els mascles s’extirpen els testicles, és el que es denomina com a castració.

CURES POSTOPERATÒRIES: Consisteix en la desinfecció de la zona d’incisió on està la sutura i en l’administració d’antibiòtics i antiinflamatoris durant uns pocs dies. Nosaltres supervisarem la correcta evolució de la cicatrització les vegades que sigui necessari.

IMG 20190105 WA0000

 

IMG 20190105 WA0000IMG 20190105 WA0000