ATENCIÓ! EVITEU ZONES D’ESPIGUES!

Quan és l’època d’espigues?

La primavera és l’època de floració i moltes plantes germinen i formen conjunts d’espigues que s’alliberen conforme la planta es va secant. 

Què són les espigues?

Les espigues o també anomenades inflorescències, són llavors d’algunes plantes que tenen forma punxeguda amb punta de fletxa o llança. Aquesta forma que tenen fa que es fixin millor que des del punt de vista biològic és vital per completar el cicle de la floració.

 

 

 

 

Perquè són perilloses les espigues?

Quan s’assequen les espigues es desprenen de la planta i es poden quedar adherides al pèl de l’animal o inclús introduir-se al nas, orelles, ulls, regió anal o vulvar i causar lesions complicades. Un cop adherides a l’animal poden tenir llargs recorreguts degut a la seva forma de paraigües i la lesió pot ser cada vegada més greu. 

Quins signes ens poden servir per detectar que el nostre animal tingui una espiga clavada?

- Orelles: nerviosisme sobtat, sacsejar el cap constantment, rascar amb les potes de darrera, refregar per les parets o mobles, cap inclinat,..

- Ulls: ull mig tancat o tancat, plorós, inflamat o inclús amb ferida.

- Nas: esternuts forts i continus, intenta rascar-se sense parar, li surt sang del nas, ..

- Boca: trastorns en la deglució, inflamació o infecció a la zona.

- Interdigitals: mossegar o llepar la zona, coixeja, sagnar o supurar la zona degut a la ferida que ha causat l’espiga.

- Altres zones: signes de nerviosisme o llepar alguna zona intensament.

Què hem de fer en aquests casos?

Primer intentar de calmar l’animal, si podem, per poder-lo explorar i detectar quin és el problema. Si sospitem que pot ser una espiga anar ràpidament al veterinari.

Com ho podem prevenir?

Evitar zones on pugui haver-hi espigues. Buscar zones d’arbredes, camps erms o platges. En cas de no poder evitar les zones d’espigues, és important després del passeig fer una revisió exhaustiva del nostre animal per detectar-les en cas que n’hi hagin.

 

Recorda en cas de dubte: Porta’l al veterinari, quan abans actuem millor!!