La Leucèmia i la Immunodeficiència felines són dues malalties que afecten als gats, causades per infeccions víriques.
TRANSMISSIÓ: Sobretot, per mossegades en baralles i per això són més freqüents en mascles no castrats que tenen accés a l’exterior. Pel mateix motiu, són més freqüents en gats que viuen en colònies al carrer. També es poden transmetre entre gats que tinguin un contacte molt directe però no és tant habitual (empolainament entre ells, utilitzar la mateixa safata o menjadora, etc.). També existeix transmissió entre la mare i els cadells.
Són virus que són fràgils a l’ambient i que s’inactiven amb desinfectants habituals.
En el moment de infecció es poden detectar símptomes com febre, diarrea, augment de la mida dels ganglis... i un cop passat aquest període es converteix en una infecció persistent. En el cas de la Leucèmia, alguns gats aconsegueixen combatre la infecció i eliminar el virus de l’organisme.
Aquesta infecció persistent pot estar durant mesos o anys sense mostrar símptomes (sobretot si hi ha bones condicions ambientals i nutricionals) i, en certs moments d’estrès en que es produeix una davallada del sistema immunitari, es pot mostrar la malaltia.
Els SÍMPTOMES poden ser:
- Malalties hematològiques (anèmies, leucopènies, aplàsies medul·lars)
- Neoplàsia (linfoma, leucèmia)
- Síndrome de immunodeficiència: malalties oportunistes, infeccions cròniques o recurrents (orals, respiratòries, gastrointestinals, cutanis...)
- Signes neurològics per meningoencefalitis i neuropaties
- Malalties immunomediades: glomerulonefritis (insuficiència renal), uveïtis (problemes als ulls), poliartritis (articulars)...
- Alteracions reproductives (com avortaments)
DIAGNÒSTIC: primer història clínica i examen físic però com que és molt inespecífic, sempre s’acaba diagnosticant a través d’analítiques sanguínies. Hi ha un test ràpid que es realitza a la clínica i que, en 10 minuts et diu si l’animal és positiu o negatiu.
TRACTAMENT: al tractar-se de virus, no existeix cap tractament 100% efectiu. Però hi ha alguns fàrmacs que ens poden ajudar a millorar la qualitat de vida i la supervivència. A part de tractar la immunodeficiència i la leucèmia, també haurem de tractar els problemes que hi hagi secundaris (infeccions, refredats, piodermes...)
PREVENCIÓ: com en totes les malalties per les quals no es té un tractament curatiu, el més important és la prevenció. Coses que podem fer:
- Vacunació
- Reduir l’exposició
- Desparasitar
- Esterilitzar
- Bona alimentació
- Reduir l’estrès
- En les colònies, reduir el nombre d’animals o fer-ne grups
US RECORDEM que a la clínica disposem del TEST RÀPID i en 10 minuts podeu saber si el vostre amic felí és positiu o negatiu a aquestes dues temudes malalties.