COP DE CALOR

COP DE CALOR

Ja ha arribat l’estiu i les altes temperatures!!!

depositphotos 29268817 stock photo beach dog

Què és un cop de calor?

El cop de calor és causat per una pèrdua de la capacitat de termoregulació dels gossos i gats davant d’un increment de la temperatura corporal que sobrepassa les temperatures habituals (38º-39ºC en gossos i gats), a partir dels 41ºC podem parlar de cop de calor.

Causes d’un cop de calor?

 Poden ser causes de cop de calor deixar-lo lligat en una terrassa o fora d’una botiga, treure’l a passejar en hores de màxima calor o oblidar-se l’animal en el cotxe, ja que en tots els casos es produeix un augment de temperatura sense que l’animal pugui reposar i/o refrescar-se.

Perquè són més sensibles que nosaltres?

Els gossos i gats no suen i per intentar baixar la temperatura recorren a sistemes menys eficaços com el panteix i transpirar a través dels coixinets i de les zones amb poc pèl, com ara l’abdomen.

Quan el seu cervell detecta que la seva temperatura corporal puja més del normal, la sang calenta és bombada cap a la boca i a través de l’evaporació de la saliva (aire calent condensat) el seu cos es refreda.

El gat té el mateix sistema, tot i que el gat sol actuar ràpidament disminuint el seu exercici físic i regulant més ràpidament la temperatura.

Quin animals tenen més risc?

Hi ha animals que tenen més risc que d’altres a patir un cop de calor:

 • Obesitat
 • Malalties cardiovasculars i altres
 • Edat (cadells i geriàtrics)
 • Pelatge fosc
 • Raça:
  • Races braquicèfals (bulldog, pequinès, bòxer, carlino..) ja que degut a la seva anatomia tenen dificultats respiratòries en condicions normals.
  • Races nòrdiques, normalment acostumades al climes freds i tot i la muda no aguanten bé la calor.

Perro pug aislado en un fondo blanco Foto gratisPerro husky acostado Foto gratis

Els gats solen patir menys cops de calor ja que en cas d’hipertèrmia redueixen l’activitat i busquen llocs més frescos. De totes maneres els més delicats són la raça persa, la raça Himàlaia i els de raça Sphynx.

Cal tenir present que tots els animals en general poden tenir cops de calor, no només els gossos i els gats, destacant els conills i hàmsters que a partir dels 30ºC de temperatura ambiental ja suposa un risc per a ells i els ocells que val la pena posar una banyera o vaporitzar aigua a la gàbia perquè es puguin refrescar si ho necessiten.

Quins són els símptomes d’un cop de calor?

sintomes3

El primer signe més evident és que l’animal respira de forma ràpida i forçada.

Tot seguit apareix un augment del salivació, les mucoses envermellides o blaves, taquicàrdia, signes gastrointestinals com vòmits o diarrea, alteracions en l’estat mental com convulsions, debilitat o desorientació. Si no es controla pot entrar en coma i mort.

Un dels efectes secundaris un cop superat el cop de calor sol ser l’afectació renal i altres alteracions ja siguin digestives, cardíaques, hepàtiques... entre d’altres.

Per això ca actuar ràpid i fer un seguiment adequat en cada cas.

Què podem fer davant d’un cop de calor?

REDLEARNING | Un acercamiento al actual Protocolo de Urgencias en ...

És IMPRESCINDIBLE portar-lo ràpidament al VETERINARI més proper, un cop de calor és una URGÈNCIA mèdica.

En cap cas mullar-lo amb aigua molt freda! Aquesta evitaria que el cos vagi alliberant l’excés de temperatura ja que fem un contrast massa ràpid!

És indicat refrescar-los amb draps molls o esprais, sobretot a les potes, cap i abdomen per tal de baixar la temperatura de forma progressiva fins a 39’5º com a màxim, si la baixem més podem passar a tenir risc d’hipotèrmia.

Per controlar la temperatura ho hem de fer mitjançant la temperatura rectal utilitzant un termòmetre digital lubrificat amb vaselina o sabó.

Durant el desplaçament al centre veterinari intentar tranquil·litzar-lo i tenir-lo fresc tot el trajecte.

Un cop al veterinari, cada cas és diferent, s’hauran de valorar els signes clínics i instaurar un tractament i molt important un posterior seguiment si tot va bé ja que les conseqüències d’un cop de calor poden aparèixer al cap d’uns dies.

Com evitar un cop de calor?

 • Tenir sempre a la seva disposició aigua fresca, en el cas dels gats va molt bé tenir una font d’aigua.
 • Proporcionar ombra i ambients frescos sobretot a les hores de temperatures més elevades.
 • Mai deixar-los dins el cotxe, les temperatures pugen molt ràpid.
 • Refrescar-los mullant-los amb aigua
 • No fer exercici a les hores de més calor.