COP DE CALOR
Ja ha arribat l’estiu i les altes temperatures!!!
Què és un cop de calor?
El cop de calor és causat per una pèrdua de la capacitat de termoregulació dels gossos i gats davant d’un increment de la temperatura corporal que sobrepassa les temperatures habituals (38º-39ºC en gossos i gats), a partir dels 41ºC podem parlar de cop de calor.
Causes d’un cop de calor?
Poden ser causes de cop de calor deixar-lo lligat en una terrassa o fora d’una botiga, treure’l a passejar en hores de màxima calor o oblidar-se l’animal en el cotxe, ja que en tots els casos es produeix un augment de temperatura sense que l’animal pugui reposar i/o refrescar-se.
Perquè són més sensibles que nosaltres?
Els gossos i gats no suen i per intentar baixar la temperatura recorren a sistemes menys eficaços com el panteix i transpirar a través dels coixinets i de les zones amb poc pèl, com ara l’abdomen.
Quan el seu cervell detecta que la seva temperatura corporal puja més del normal, la sang calenta és bombada cap a la boca i a través de l’evaporació de la saliva (aire calent condensat) el seu cos es refreda.
El gat té el mateix sistema, tot i que el gat sol actuar ràpidament disminuint el seu exercici físic i regulant més ràpidament la temperatura.
Quin animals tenen més risc?
Hi ha animals que tenen més risc que d’altres a patir un cop de calor:
- Obesitat
- Malalties cardiovasculars i altres
- Edat (cadells i geriàtrics)
- Pelatge fosc
- Raça:
- Races braquicèfals (bulldog, pequinès, bòxer, carlino..) ja que degut a la seva anatomia tenen dificultats respiratòries en condicions normals.
- Races nòrdiques, normalment acostumades al climes freds i tot i la muda no aguanten bé la calor.
Els gats solen patir menys cops de calor ja que en cas d’hipertèrmia redueixen l’activitat i busquen llocs més frescos. De totes maneres els més delicats són la raça persa, la raça Himàlaia i els de raça Sphynx.
Cal tenir present que tots els animals en general poden tenir cops de calor, no només els gossos i els gats, destacant els conills i hàmsters que a partir dels 30ºC de temperatura ambiental ja suposa un risc per a ells i els ocells que val la pena posar una banyera o vaporitzar aigua a la gàbia perquè es puguin refrescar si ho necessiten.
Quins són els símptomes d’un cop de calor?
El primer signe més evident és que l’animal respira de forma ràpida i forçada.
Tot seguit apareix un augment del salivació, les mucoses envermellides o blaves, taquicàrdia, signes gastrointestinals com vòmits o diarrea, alteracions en l’estat mental com convulsions, debilitat o desorientació. Si no es controla pot entrar en coma i mort.
Un dels efectes secundaris un cop superat el cop de calor sol ser l’afectació renal i altres alteracions ja siguin digestives, cardíaques, hepàtiques... entre d’altres.
Per això ca actuar ràpid i fer un seguiment adequat en cada cas.
Què podem fer davant d’un cop de calor?
És IMPRESCINDIBLE portar-lo ràpidament al VETERINARI més proper, un cop de calor és una URGÈNCIA mèdica.
En cap cas mullar-lo amb aigua molt freda! Aquesta evitaria que el cos vagi alliberant l’excés de temperatura ja que fem un contrast massa ràpid!
És indicat refrescar-los amb draps molls o esprais, sobretot a les potes, cap i abdomen per tal de baixar la temperatura de forma progressiva fins a 39’5º com a màxim, si la baixem més podem passar a tenir risc d’hipotèrmia.
Per controlar la temperatura ho hem de fer mitjançant la temperatura rectal utilitzant un termòmetre digital lubrificat amb vaselina o sabó.
Durant el desplaçament al centre veterinari intentar tranquil·litzar-lo i tenir-lo fresc tot el trajecte.
Un cop al veterinari, cada cas és diferent, s’hauran de valorar els signes clínics i instaurar un tractament i molt important un posterior seguiment si tot va bé ja que les conseqüències d’un cop de calor poden aparèixer al cap d’uns dies.
Com evitar un cop de calor?
- Tenir sempre a la seva disposició aigua fresca, en el cas dels gats va molt bé tenir una font d’aigua.
- Proporcionar ombra i ambients frescos sobretot a les hores de temperatures més elevades.
- Mai deixar-los dins el cotxe, les temperatures pugen molt ràpid.
- Refrescar-los mullant-los amb aigua
- No fer exercici a les hores de més calor.